Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Yüze Dolgu Uygulanması

Yaşlanmak bir süreçtir. Bu sebeple ilerleyen yaşla beraber yüz cildinde sadece kırışıklı olmayıp cilt altı dokularda sarkma ve aşağıya doğru yer değiştirme de olur. Ayrıca cilt altı dokularda hacim kaybı yaşanır. İlerleyen yaş ile yüzde oluşan yumuşak doku kaybını yerine koymanın bir yolu da dolgu uygulamalarıdır. Yüzün belirli bölgelerine uygulanacak dolgular kişiye daha genç bir görünüm ve yüze canlılık kazandırır.

Özellikle sınırlı alanlarda uygulama yapılacaksa hazır dolgular, pratik ve ağrısız olmaları, muayenehane ortamında hızlı uygulanabilmeleri nedeni ile tercih edilirler.

Dolgu materyalleri arasında çok çeşitli maddeler vardır. Bunların bir kısmı kalıcı, bir kısmı ise geçici dolgulardır. Ancak kişinin kendi dokuları kullanılmayacaksa uygulanan kalıcı dolgular seneler içerisinde yüzdeki değişikliklere uyum sağlayamayacağı için ben kalıcı dolgu uygulamayı tercih etmiyorum.

 

Dolgu uygulamalarında işlemin etkinliği kadar, güvenilirliği de göz önüne alınmalıdır. Verilenin yabancı bir cisim olduğu unutulmamalı ve en az risk taşıyan maddelerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Jinekomasti sıklıkla vücuttaki östrojen (kadınlık hormonu) seviyesinin yükselip testosteron (erkeklik hormonu) seviyesinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Bu durum bebeklerde, ergenlerde ve yaşlılarda fizyolojik olarak ortaya çıkar. Ergenlerin % 40’ında, yaşlı erkeklerin ise % 35’inde jinekomasti gözlenir. Ergenlik dönemindeki jinekomastilerin büyük kısmı birkaç yıl içerisinde ortadan kaybolur.

 

Bunun dışında çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde, AİDS gibi sistemik hastalıklarda jinekomasti gözlenebilir. Çeşitli kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar ve uyuşturucular da jinekomastiye neden olabilir.

 

Şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan ve meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanma nedeni ile memenin büyük gözükmesi durumun yalancı jinekomasti denilir. Yalancı jinekomasti de çok yaygın karşılaşılan bir sorundur.

İlk olarak jinekomastinin sebebi anlaşılmalıdır. Sebep bulunabilir ise sebebin ortadan kaldırılması en doğru tedavi şeklidir.

 

Hastada hormon bozukluğu olduğu düşünülüyorsa öncelikle bir Endokrinoloji Uzmanı tarafından değerlendirilir. Hormon tetkikleri yapılır. Eğer bir bozukluk varsa buna yönelik tedavi yapılır.

 

Ergenlik döneminde oluşan jinekomastilerde genellikle beklemek yeterlidir. Bunların büyük bölümü birkaç yıl içerisinde düzelir.

Bunlar dışındaki jinekomastiler cerrahi işlemlerle düzeltilebilir.

Jinekomastisi olan hastaların büyük bölümünde tek başına liposuction ile yeterli sonuç almak mümkündür. Yağ dışında meme dokusu da fazla ve yoğun olan hastalarda ultrasonic liposuction veya laser liposuction kullanılabilir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda meme başının çevresinden yapılan kısa bir kesi ile fazla meme dokusu çıkarılır. Deri fazlası olan ve meme başı sarmış olan hastalarda ise iz meme başının çevresinde kalacak şekilde deri çıkartılır. Erkek hastalarda mecbur kalmadıkça başka bir iz bırakmamaya dikkat edilir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi meme küçültme ameliyatında da operasyondan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

 

Kullanılmaması gerekenler:

 

Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),

 

Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,

 

Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler

 

Kan sulandırdığı bilinen kiraz, maydonoz gibi besinler

 

Tüm zayıflama ürünleri

Jinekomasti ameliyatı mutlaka ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması gereken ameliyatlardır.

Jinekomasti ameliyatı yapılacak işleme bağlı olmak üzere 1-2 saat sürmektedir.

Liposuction işlemine bağlı olarak hasta bir miktar ağrı duyacaktır, ama bunun dışında jinekomasti ameliyatı ağrılı bir işlem değildir.

Ameliyat bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Genellikle 6 saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Hastanın varsa kesi yerinde, yoksa liposuction deliklerinde küçük bir pansuman olur. Liposuction nedeni ile 2 hafta boyunca özel bir korse kullanılması gereklidir. İki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gidip, sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir; hatta araba kullanabilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.

 

Ameliyat sonrası ilk günler memeler ödemli ve sert olur, morluklar olabilir. Morluklar ilk haftanın sonunda geçer. Şişlik ve sertlik ilk 3 hafta belirgin olur. Üçüncü haftadan sonra şişlikler süratle geriler. Memeler tam şekillerini ancak üçüncü ayda alırlar. Ödemin inmesini hızlandırmak için lenf direnajı, radyofrekans gibi işlemler üçüncü haftadan sonra uygulanabilir. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır.

Jinekomasti ameliyatları genellikle sorunsuz ve yüz güldürücü işlemlerdir. İlk aylar uzamış şişlikler hastaları tedirgin edebilir, ancak bunlar sıklıkla geçicidir. Uzun dönemde en sık yaşanabilecek sorun, yapılan işlemin memeyi yeterince küçültememiş olmasıdır. Bu durumlarda ikinci bir işlem yapılması gerekebilir. Karşılaşılabilecek bir diğer sorun da liposuction sonrası oluşabilecek düzensizliklerdir. Çöküntü ve dalgalanmalarla karşılaşılabilir, ancak iyi bir planlama ve titiz bir cerrahi ile bu tür sorunlar en aza indirilebilir.

Hastanın kilo alması durumunda göğüslerinde bir miktar büyüme olabilir, ancak hiçbir zaman ameliyat öncesindeki durumuna geri dönme durumu olmaz.