Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Yeniden Çene Yapılması

Çene kemikleri yüzümüzde önemli bir estetik üniteyi oluşturduğu gibi besinlerin çiğnenmesi ve yutma fonksiyonu için de vazgeçilmez dokulardır. Ancak doğumsal olarak çene kemiklerinin eksikliği, travmalar sonrası bu bölgedeki kemiklerin kaybı veya kanser nedeni ile bu dokuların alınması durumunda oluşan boşlukların cerrahi olarak tamamlanması gerekir.

 

Son 20-30 sene içerisinde mikrocerrahi tekniklerinin daha yaygın ve başarı ile kullanılması ile kavak kemiğinden, kalça kemiğinden, önkol kemiğinden veya kürek kemiğinden alınan kemik dokuları damarları ile birlikte boyuna taşınarak bu onarımlar yapılabilmektedir. Ancak çene kemiklerinin onarımında yapılacak  birkaç milimetrelik hata bile ağız açıklığını önemli derecede etkilemekte, çene ekleminde ağrı ve fonksiyon kayıplarına sebep olmaktadır. Bu sebeple kemik nakli yapıldıktan sonra tekrarlayan seanslar halinde taşınan kemiğe şekil vermek gerekmektedir.

 

Günümüzde 3 boyutlu bilgisayar teknolojilerinin ve yazılımların geliştirilmesiyle hastalara yapılacak çene ameliyatları ile ilgili simülasyon cerrahisi yapılabilir. Kemiklere yapılacak kesiler ve şekillendirmeler bilgisayar ortamında tasarlanır. Bu kesileri yapabilmek için gerekli kesme kılavuzları da tasarlandıktan sonra kemiklerin gerçek boyutlu modelleri ve kesi kılavuzları üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilir. Kesi kalıpları katı modeller üzerinde denenerek hastada kullanılmadan önce bir üretim hatası olup olmadığı tespit edilir. Eğer hastalara ameliyatta kalıcı implant konulacak ise bu implantın da kişiye özel planlamasının yapılıp tıbbi titanyum kullanılarak üretilmesi gereklidir. Üretilen bu implantlar tespit edilmesi gereken kemikleri doğru konumlarında de mutlak hareketsizlikte tespite etmek dışında aynı zamanda özellikle yüz bölgesinde yumuşak dokulara kontur (dış şekil) verme amacıyla da kullanılabilirler. Örneğin yüzünde çok önemli bir yaralanma sonucu doku kaybı olan hastanın yakın akrabasının yüz taraması kullanılarak elde edilecek bir implant ile kişiye kendi yüzüne benzeyen bir şekil kazandırılabilir.

 

Bu şekilde hazırlık yapılarak girilen bir ameliyatta başarı şansı çok yüksek oranda yükselmekte, ameliyat süresi de dramatik bir şekilde azalmaktadır. Ayrıca bu teknoloji sayesinde daha önceden yapılamayan yüz kemikleri ile ilgili bazı şekillendirme ve onarım ameliyatlarını yapmak artık mümkün olabilmektedir. Çene ameliyatlarında yapılması planlanan alt ve üst çenenin işlemden sonraki çene eklemi fonksiyonları (çene açılıp kapanması), yüz profiline etkileri, dişlerin birbirleri ile ilişkileri ameliyattan önce planlanabilmektedir.

 

Bilgisayar destekli çene ameliyatları son 5 yılda gelişen ve her geçen gün hastalarımıza daha fazlasını sunabilmemize imkan sağlayan bir teknolojidir.

Er:YAG veya karbondioksit lazerler tarafından üretilen ışın enerjisi su tarafından yüksek oranda emileceğinden cilde bu lazerler ile atış yapıldığında ışın daha cildin en üst tabakasındaki hücreler tarafından emilir ve ısı enerjisi açığa çıkar. Bu sebeple bu lazerler cilt soyma ve cilt gençleştirme işlemlerinde kullanılır.

 

Nd:YAG denilen lazer türü ise kırmızı renk tarafından en yüksek oranda tutulur. Bu sebeple cilde bu lazer ile atış yapıldığında deriyi rahatlıkla geçip hiçbir hasara sebep olmayan ışınlar derin dokulardaki damarlar içerisindeki kırmızı kan hücreleri tarafından emilerek ısı enerjisine dönüştürülür. Bu sayede bu lazerler deri altındaki kılcal varislerin tedavisinde kullanılabileceği gibi enerji miktarı ve enerjinin ısıya dönüşme süresi ayarlanarak derin ısıtma işlemleri için de kullanılabilir.

 

Er:YAG/Nd:YAG laser sistemlerini aynı anda bünyesinde bulunduran Fotona Dynamics platformu ile yüz gençleştirme işlemleri yapıldığında birden fazla mekanizma ile cilt yenileme ve sıkılaştırma işlemi yapılabilir. Er:YAG lazer sistemi uygun başlık sistemi kullanarak ağız içi mukozaya uygulandığında ilk önce yanağın ağız içi tarafında sıkılaştırma işlemi yapılır. Sonrasında Nd:YAG istemi ile cilt tarafından FRAC3 modunda atış yapılıp derin ısıtma ile derinin bağ dokusu sentezleyen hücreleri uyarılır ve rejuvenerasyon sağlanır. Üçüncü aşamada Nd:YAG istemi ile cilt tarafından PIANO modunda atış yapılıp cilt sıkılaştırma işlemi tamamlanır. Son olarak Er:YAG lazer sistemi uygun başlık sistemi kullanarak cilde uygulanır ve yüzeyel peeling yapılarak cilt soyulup derideki yüzeyel pigmentasyonlar ve kırışıklıklar uzaklaştırılır. Bu dört uygulamanın kombine etkisi ise yüzün tüm katmanlarına hitap eden, tek bir uygulamaya göre daha yaygın etkiye sahip bir sonuçtur.

 

Uygulama detayı için ekteki video önerilir:

https://www.youtube.com/watch?v=OLfESZHP1Qs